Hangrehabilitáció

Hangprotézisek

Ha műtét során a fő hangképző szervet, a gégét eltávolítják, az elsődleges hangképzés lehetetlenné válik.  Az elsődleges hangképzőhelyen keletkező rezgéseket a rezonátorterek, a garat, száj-, és orrüreg, nyelv és fogak az artikuláció során alakítják beszéddé. Az eltávolított elsődleges hangforrás pótlásával a beszéd újra lehetővé válik.
Egyik módszer a hangprotézis használata. A hangprotézis tulajdonképpen egy szelep, ami utat nyit a tüdőből a légcsövön kiáramló levegő számára az algarat felé, de meggátolja a táplálék átjutását az algaratból a légcsőbe. Az algaratba bekerült levegő az ott spontán kialakuló „póthangszalagokat” megrezegteti, s így biztosítja az elsődleges hangot az artikuláció, beszéd számára. Ez a módszer adja a gégével képzett hanghoz legközelebbi eredményeket, azonban a protézist 3–6 havonta cserélni kell, és működése csak az esetek kétharmadában garantálható. A protézis beültethető a gége eltávolításával egy időben és attól függetlenül, későbbi időpontban is. A hangképzési eredmények azonban az első esetben jobbak.

A FAHL kínálatában található Blom-Singer hangprotézisek kiemelkedő színvonalat képviselnek. Normál és nagy peremes változatban, 16 és 20 Fr méretben, 8, 10,12, 16 mm-es hosszban (kívánságra egyéb méretben) is elérhetők.

 

Műgégék

A nyelőcsőbeszédet tökéletesen elsajátító betegek számára is hasznos lehet a műgége használata bizonyos helyzetekben, pl. ha telefonálnak, üzleti tárgyalás alkalmával, ha fáradtak, betegek, vagy súlyos stressz, vészhelyzet esetén, vagy olyan környezetben, amikor fel kell emelni a hangjukat. Bár a műgége használata egyszerű, mégis a szakszerű beszédterápia keretén belül sajátítható el annak optimális használata - a megfelelő hangrehabilitáció érdekében.
A műgége fejlett, digitális működésének köszönhetően az egyéni igényeknek megfelelően személyre szabható.